Завичајни фонд - медијска документација

БАНКА ЗА МАТИЧНЕ ЋЕЛИЈЕ У ЈЕСЕН 2013.

Блиц - Србија, 02/08/2012; Страна: 1

У Крагујевцу граде светски центар

Центром ће руководити професор Миодраг Стојковић, а на истраживањима ће радити највећи стручњаци из области матичних ћелија из Енглеске, Кине, САД и Шпаније

Градња објекта кошта 10 милиона евра и почиње у априлу. Центар ће се налазити поред Рекотората

БРАНКА КУЉАНИН
Крагујевац

Центар за матичне ћелије у Крагујевцу чија градња треба да почне у априлу ове године градиће се у две фазе и биће завршен у септембру 2013. године. У објекат површине 17.500 квадрата, у којем ће бити четири истраживачка центра и прва банка за матичне ћелије на Балкану, биће уложено 10 милиона евра, њиме ће руководити српски професор хумане генетике Миодраг Стојковић, а на истраживањима у овој научнообразовној установи радиће и највећи стручњаци из области матичних ћелија и њихове примене у медицини из Енглеске, Кине, САД и Шпаније.
Након две измене локације за изградњу Центра за матичне ћелије, град Крагујевац је уступио изузетну локацију од 1,7 хектара у непосредној близини Ректората.
Изградња је планирана у две фазе, и средином марта биће расписан тендер за извођача припремних радова и изградњу темеља, а паралелно с тим биће расписан и тендер за израду главног пројекта, као и за изградњу објекта укупне корисне површине од 17.500 квадрата.
Комплетна изградња центра треба да се заврши у септембру 2013. године, каже Дарко Ђукић, руководилац у јединици за управљање пројектом при Министарству просвете која је и носилац комплетних активности око изградње будућег Центра за матичне ћелије.
Први Центар за матичне ћелије на Балкану, који је сврстан међу приоритете Владе Србије и Министарства за просвету, састојаће се од научноистраживачког дела од 10.250 квадрата, и дела од 7.250 квадратних метара који је намењен за наставу и администрацију. Објекат ће имати подрум, приземље и два спрата, и биће опремљен најсавременијим инсталационим системима какви се примењују у светским центрима за матичне ћелије.
Центар ће функционисати при крагујевачком Медицинском факултету, и у њему ће се проучавати нове методе лечења које ће се примењивати на клиникама у Србији и региону.
Научна истраживања са специјалистичким лабораторијама одвијаће се у четири истраживачка центра и у Банци за матичне ћелије и они ће функционисати као посебне целине, каже професор др Небојша Асенијевић, декан Медицинског факултета.
Он додаје да ће градња центра и његово опремање коштати око 10 милиона евра, и финансираће се највећим делом из кредита Европске инвестиционе банке, који је држава већ повукла.
Упоредо са градњом, школујемо сопствени кадар који ће радити у том центру, али очекујемо и долазак стручњака из центара за матичне ћелије у Њу Каслу и Валенсије, с којима је пре доласка у Крагујевац сарађивао и професор Миодраг Стојковић, руководилац нашег центра. Такође очекујемо долазак стручњака за матичне ћелије из Кине САД и других земаља, каже др Арсенијевић.
Према речима др Мидорага Стојковића, градњом Банке за матичне ћелије преполовиће се трошкови депоновања матичних ћелија које се сада обавља у центрима у Европи и за шта наши грађани плаћају око 1.800 евра. Банка ће радити и тржишно, и тим средствима делом ће се финансирати и рад самог центра.

Антрфиле:
Пет посебних целина

Центар за истраживање на матичним ћелијама;
Центар за функционално истраживање;
Центар за молекуларна и целуларна истраживања;
Центар за морфолошка истраживања;
Банка за матичне ћелије;

Аутор: БРАНКА КУЉАНИН


Рубрика: Друштво
Тема: Наука
Кључна реч: Медицинске науке
Србија: Крагујевац
Институција: Друштвено-политичка, Култура/Образовање/Медији
Друштвена: Министарство просвете и науке
Културна: Медицински факултет
Личност: Стојковић Миодраг
Жанр: Активности


Copyright© Ebart Consulting - Medijska Dokumentacija

Уколико није другачије наведено, садржај ове странице заштићен је лиценцом Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License